Tech savvy assistant: wat betekent dat?

 

Een tech savvy assistant zijn: wat houdt dat precies in? Experts Marianne Smits en Bouke van Kleef leggen uit welke competenties je moet hebben. En ze voorspellen de toekomst.

Lees verder 

Denk jij bij tech savvy ook aan kapitein Jack Sparrow, gespeeld door Johnny Depp, uit de films Pirates of the Caribbean? Die zo leuk “Savvy?” lispelt, wat zoiets betekent als “gesnopen”. Tech savvy wordt echter gebruikt als bijvoeglijk naamwoord en betekent zelfredzaamheid op het gebied van technologie, of beter gezegd: op het vlak van digitaal werken. Iets wat de jongere generatie schijnbaar beheerst. Maar daar zijn Marianne en Bouke het niet mee eens. Bouke van Kleef: “De term tech savvy komt oorspronkelijk uit Amerika. Zo werden oorspronkelijk de millennials genoemd omdat ze zijn opgegroeid met technologie zoals computers, internet en smartphones.” Marianne Smits vult aan: “Ze denken misschien alles te weten, maar dat is niet zo. Ze zijn eerder tech dependent: afhankelijk van technologie dus. Het zijn wel brutale gebruikers die geen angst hebben om met een druk op de knop dingen kwijt te raken of stuk te maken.” De terughoudendheid van de babyboomers of generatie X staat hier tegenover de onbevangenheid van de millennials. Daar valt winst te behalen voor jou als assistant!

Foto - 6:4 verhouding

Bouke van Kleef

Foto - 6:4 verhouding

Marianne Smits

Millennials zijn niet tech savvy 

Bouke van Kleef: “De term tech savvy komt oorspronkelijk uit Amerika overwaaien. Zo werden oorspronkelijk de millennials genoemd omdat ze zijn opgegroeid met technologie zoals computers, internet en smartphones. Maar eigenlijk zijn ze het helemaal niet hoor.” Marianne Smits vult aan: “Ze denken misschien alles te weten maar dat is niet zo. Ze zijn eerder tech dependent: afhankelijk van technologie dus. Het zijn wel brutale gebruikers die geen angst hebben om met een druk op de knop dingen kwijt te raken of stuk te maken.”De terughoudendheid van de babyboomers of generatie-X staat hier tegenover de onbevangenheid van de millennials. Daar valt winst te behalen voor jou als assistant. 

 

Tech savvy: competenties en vaardigheden

Volgens Bouke en Marianne zijn dit dé competenties en vaardigheden.

 

 1. Je beheerst de bestaande tools volledig én je kent de nieuwe tools die eraan komen

  Het is slim om veel te weten van bijvoorbeeld Outlook of werken in Teams van Microsoft. Nieuwe ontwikkelingen die (deels) al realiteit zijn: robotisering, artificial intelligence (AI), virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Hier zijn nog niet veel kantoorvoorbeelden van, maar denk bijvoorbeeld aan de Hololens van Microsoft en het gebruik van hologrammen om virtueel te kunnen samenwerken. De belangrijke competentie hierbij is: onbevangen kijken naar nieuwe ontwikkelingen en geïnteresseerd zijn.
  To do-tip: maak het lezen en verwerven van kennis rond digitale ontwikkelingen tot onderdeel van je werkweek (als een minimum), of (nog beter) van je dag. Aarzel niet; je verwerft kennis, je verliest niets. Hoe meer je weet, hoe meer tijd je kunt besparen. Lees nieuwsbrieven en vergaar info bij een collega. Daarna kun je altijd nog een training volgen voor verdieping en expertise. Als je alleen al een aantal nieuwsbrieven leest zoals die van Management Support, dan ben je al goed bij.

 2. Je haalt de informatie die je nodig hebt: ga van push naar pull
  Je bent als secretaresse of assistant waarschijnlijk gewend om vooral bakken informatie te ontvangen én te verzenden. Dat lijkt inherent aan het secretaressevak. Maar beter is te zorgen dat je geïnformeerd bent door alleen die informatie te halen die je nodig hebt. Dat wordt makkelijker juist wanneer je je verdiept in nieuwe tools. Anders kun je je rol niet naar behoren uitvoeren. De belangrijkste competentie hiervoor is: snel informatie kunnen verwerken. Weet bijvoorbeeld hoe je gericht zoekt in Google: gebruik een combinatie van zoektermen. Beoordeel daarna of je de juiste, relevante informatie hebt en of die betrouwbaar is.

 3. Je eist je plek op en toont leiderschap
  Als managementassistent, secretaresse of assistant kijk je naar de praktische toepasbaarheid van digitale ontwikkelingen. Denk dus mee en draag oplossingen aan. Stel je op als volwaardig sparringpartner. Verwerf een plek in het projectteam Digitale innovaties. Jij kunt meepraten, want jij weet hoe het management de informatie wil hebben en hoe informatiestromen lopen. Maak je de termen eigen en weet wat er speelt, zowel binnen als buiten je organisatie. Toon leiderschap, laat zien waar je goed in bent. Jij bent degene die denkt in oplossingen en mogelijkheden.

  Informeer je teamleden, pak je sturende en coachende rol en help je collega’s. Zo ben je van toegevoegde waarde voor de organisatie. Verdiep je bijvoorbeeld in een programma dat je vaak gebruikt en zorg dat je er specialist in wordt. Of omarm nieuwe technologie en wees degene bij wie mensen komen met de vraag: hoe doe jij dat?

  Het is ook een must om op de hoogte te zijn van hoe je digitaal veilig werkt en wat de regelgeving is. Denk aan de vernieuwde AVG-privacywet. Die moet inmiddels bijna basiskennis zijn. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je een e-mail stuurt aan een externe je niet kan uitsluiten dat deze wordt meegelezen? Vandaar ook dat je beter geen bijlagen met persoonsgegevens kan e-mailen naar externen. Via technische oplossingen (beveiligingscertificaat) is het wel mogelijk je mail met bijlagen veilig te versturen. Bouke: “Ik zie steeds meer secretaresses die voor de AVG een belangrijk aanspreekpunt zijn en risico’s of mogelijke datalekken signaleren, dus pak die rol.”

 

 

Trends in de nabije toekomst


Leer alles over online samenwerken, sneller zoeken en veilig werken tijdens Power Maximaal Radicaal.

Auteur Vera Bot


4 werktrends en de valkuilen

Tech savvy assistant

5/8
Loading ...